Terug naar overzicht

Verkooijen Rally Sport geslaagd met WK debuut KNAF Talent First Mats van den Brand

Afgelopen weekend werd in de omgeving van Trier (D) de negende ronde van het FIA World Rally Championship, de ADAC Rallye Deutschland, verreden. Voor KNAF Talent First Mats van den Brand en zijn navigator Eddy Smeets betekende de uitdagende asfaltwedstrijd hun debuut op het allerhoogste rallyniveau. Na een lange, slopende wedstrijd wist het duo de wedstrijd af te sluiten als 3e algemeen in de klasse R2, een tweede plaats bij de D-Mack Ford Fiesta Trophy deelnemers en beste privé rijder. Met dit topresultaat kwalificeerde Mats zich als privateer ook voor deelname aan de DMack Fiesta Shootout, later dit jaar in Engeland, waarmee hij kans krijgt op één WRC deelname in een Ford Fiesta R5 van M-Sport UK.
 Mats kwam aan de start met de Ford Fiesta R2 van Verkooijen Rally Sport en moest het opnemen in een veld met een 13 tal vaste deelnemers aan de Drive DMack Fiesta Trophy, en daarnaast ook een aantal z.g. privateers waaronder landgenoten Timo van der Marel en Kevin van Deijne, met vergelijkbare auto’s wat het totaal aantal deelnemers met een Fiesta R2 in Duitsland op 20 bracht.

De ADAC Rallye Deutschland begon donderdag met de shakedown waar Mats voor het eerst op snelheid kennis kon maken met de Duitse klassementsproeven. Na de showstart donderdagavond bij de Porta Nigra in de historische binnenstad van Trier startte de wedstrijd pas echt vrijdagochtend vroeg met zes klassementsproeven in de nabije omgeving van Trier. Onder droge omstandigheden reed Mats een bekeken eerste dag die het duo ondanks een klein foutje op de derde proef wist af te sluiten als vierde Fiesta rijder en daarbij was opgeklommen naar de 49ste plaats algemeen.

Zaterdag, de tweede dag van de rally, bestond uit acht klassementsproeven waarbij tweemaal de ruim 42 kilometer lange klassementsproef ‘Panzerplatte’ op het militaire terrein bij Baumholder werd verreden. De dag begon droog maar op de ‘Panzerplatte’ viel er toch een flinke hoeveelheid regen. Ondanks dat Mats op de harde band was vertrokken klokte hij goede tijden, wist hij gecontroleerd de vierde plaats in het Fiesta klassement vast te houden en op te klimmen naar de 39ste plaats algemeen.

De afsluitende zondag bestond nog eens uit twee klassementsproeven die tweemaal door de overgebleven deelnemers moesten worden afgelegd. De route van de KP ging dwars door de wijngaarden langs de Moezel en Mats vocht hierbij een mooi gevecht uit met Sander Pärn en Tom Cave om de podiumposities bij de D-Mack Fiesta deelnemers waarbij het duo met de Fiesta R2 van verkooijen Rally Sport de huidig leider in de Drive DMACK Fiesta Trophy, achter zich hield en daarmee de tweede plaats pakte in het D-Mack Trophy klassement en op de 31ste plaats algemeen is gefinisht.

KNAF Talent First Mats van den Brand:
“Wat een geweldige wedstrijd! Dit resultaat had ik op voorhand niet durven dromen. De ADAC Rallye Deutschland is echt heel wat anders als de wedstrijden in Nederland. Zoveel blinde bochten, hoogteverschillen en extreem lange klassementsproeven als de Panzerplatte kom je tijdens de Nederlandse wedstrijden niet tegen. We hebben een mooie strijd uitgevochten met ervaren coureurs als Timo van der Marel en Sander Pärn waarbij we constante tijden in de top 5 wisten te noteren. Om dan deze loodzware wedstrijd op deze positie te kunnen eindigen is echt geweldig!

Het team van Verkooijen Rallysport heeft echt topwerk geleverd zowel tijdens de service als met de begeleiding tijdens de wedstrijd en ook de samenwerking met mijn navigator Eddy Smeets liep als vanouds weer fantastisch. Ik wil alle sponsoren en belanghebbenden van harte bedanken voor hun ondersteuning, zonder hen was mijn deelname in Duitsland, en natuurlijk dit resultaat, niet mogelijk geweest!”

Navigator Eddy Smeets:
“Dit resultaat was echt boven alle verwachtingen. Mats heeft nog nooit zo’n technisch moeilijke wedstrijd gereden en om dan al direct zo’n resultaat te behalen is natuurlijk geweldig! Vooral op de tweede doorgang van de Panzerplatte en de klassementsproeven op zondag was Mats erg sterk waardoor we uiteindelijk de tweede plaats wisten te bemachtigen. Dit resultaat is echt de verdienste van het gehele team want Verkooijen Rallysport had alles weer tot in de puntjes voor elkaar. Dit resultaat smaakt echt naar meer WRC deelnames en ik hoop dan ook van harte dat we een vervolg kunnen gaan geven aan deze wedstrijd.”

De ADAC Rallye Deutschland werd uiteindelijk gewonnen door de Belg Thierry Neuville in de Hyundai i20 WRC. Zijn teamgenoot Dani Sordo pakte de tweede plaats voor Volkswagen Motorsport coureur Andreas Mikkelsen.

De volgende wedstrijd voor het duo Mats van den Brand / Eddy Smeets is de Hellendoorn Rally welke op vrijdag 19 en zaterdag 20 september zal worden verreden.
Actiefoto’s:

Foto 1: Mats van den Brand met de Fiesta R2 op KP1 van de WRC ADAC Rallye Deutschland 2014.
Foto: Rallystart.nl Emiel Brinkman. (Vrij van copyrights)
Foto 2: Mats van den Brand in actie tussen de wijngaarden langs de Moezel
Foto: Rallypicture.nl Eric van ’t Land (vrij van copyrights)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)