Terug naar overzicht

Degelijk debuut voor Mats van den Brand in Finland

Oirschot/Jyväskylä, 2 augustus 2015 – In het eindklassement komt het niet tot uitdrukking na een foutje op de openingspoef, maar Mats van den Brand kan terugzien op een degelijk debuut in de Neste Oil Rally Finland. “Ik wist dat dit een lastige rally zou worden, maar zo lastig had ik niet gedacht”, reageerde de rijder van Verkooijen Rally Sport na de finish. Met zijn Belgische navigator Martijn Wydaeghe eindigde Mats als zesde in de Drive Dmack Fiesta Trophy.

Degelijk debuut voor Mats van den Brand in Finland 2De kansen op een goede klassering in de Drive Dmack Fiesta Trophy talentenklasse waren donderdagavond na een handvol kilometers al verkeken. Tijdens de showproef in universiteitsstad Jyväskylä miste Mats een rempunt en raakte een muur met zijn Ford Fiesta 1.0 Ecoboost. “Een ongelooflijk stomme fout”, stak de rijder zijn hand in eigen boezem.

Het KNAF Talent pareerde niettemin sterk op vrijdag met een foutloze dag. Op de eerste dag van de ‘Grand Prix van Finland’, een bijnaam verwijzend naar de hoge snelheden die op de klassementsproeven worden behaald, vloog de equipe van Verkooijen Rally Sport naar top vijf tijden. “Na de teleurstelling van donderdagavond hebben we rustig het tempo opgeschroefd.”

Doe-het-zelven
Degelijk debuut voor Mats van den Brand in Finland 1De zaterdag begon lastig met een lekke band, maar liep probleemloos tot aan de viertiende klassementsproef: Mats hoorde een aanwijzing van zijn navigator niet en belandde in een zandwal midden in de Finse bossen. “Ik heb ter plekke de gescheurde draagarm gedemonteerd, ben er mee naar de dichtstbijzijnde boerderij gelopen en heb met het lasapparaat van de boer gerepareerd.” Het doe-het-zelven werd niet beloond: ook de aandrijfas bleek gesneuveld bij de crash waardoor op zondag een herstart nodig was.

De laatste dag stond in het teken van het maken van kilometers op de typische Finse boswegen: snelle rechte stukken afgewisseld met vloeiende bochten én heuvels, veel heuvels. “We hebben heel wat gevlogen deze dagen. Vandaag wilde ik perse finishen om zoveel mogelijk ervaring op te doen. En ik ben blij dat het is gelukt”, meldde de rijder, die dit seizoen rijdt met steun van KNAF Talent First, M-Sport en Verkooijen Rally Sport. “Deze harde lessen neem ik mee naar Duitsland, waar over ruim twee weken de volgende WK-rally wacht.”

Uitkijken naar Duitsland
In zijn analyse komt navigator Martijn Wydaeghe tot dezelfde conclusie: “Je kunt niet competitief zijn in de Rally van Finland bij je debuut. De pacenotes zijn enorm belangrijk en daarvoor heb je ervaring nodig. We hebben op dat vlak nog werk te doen. Met deze ervaring op zak kijk ik uit naar Duitsland. Die rally hebben Mats en ik, weliswaar apart van elkaar, vorig jaar al gereden.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Officiele pagina WK Rally: www.wrc.com
Officiele pagina Drive Dmack Fiesta Trophy: www.drivedmackfiestatrophy.com
Facebook Mats van den Brand: fb.com/matsvdbrand
Facebook Martijn Wydeaghe: fb.com/martijn.wydaeghe
Facebook KNAF Talent First: fb.com/knaf-talent-first/328649623840708
Facebook Verkooijen Rally Sport: fb.com/verkooijenrallysport

Noot voor de redactie:
Meer informatie via Cees Verkooijen 06 – 53 63 52 91 of Bart-Jan Keizer 06 – 42 22 13
38

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)